Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία χρόνια νόσος η οποία προσβάλλει κυρίως νεαρούς ενήλικες. Χαρακτηρίζεται από προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος από φλεγμονή αλλά και εκφύλιση, οδηγώντας συχνά σε άλλου βαθμού αναπηρία. Ο στόχος των σύγχρονων θεραπειών, εξηγεί η κ. Αφροδίτη Καπώνη, Επιστημονική Διευθύντρια της Ευρωκλινικής Αθηνών, είναι η αναστολή της εξέλιξης ή έστω η επιβράδυνση της σωματικής και γνωσιακής επιδείνωσης, να αποτραπεί η συσσώρευση αναπηρίας και να μπορέσουν οι ασθενείς να παραμείνουν ενεργοί και δραστήριοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και για όλη τους τη ζωή.
Η επίμονη επιστημονική έρευνα έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην κυκλοφορία πολλών νέων θεραπειών για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Οι «κλασικές» 1ης γραμμής αγωγές, όπως οι ιντερφερόνες και η οξική γλατιραμέρη, αν και έχουν προσφέρει πολλά μέχρι σήμερα στους ασθενείς, χορηγούνται με ενέσεις και συχνά λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής των πασχόντων. Άλλες ισχυρότερες θεραπείες συνοδεύονται από προβλήματα ασφάλειας που περιορίζουν τη χρήση τους μόνο σε ασθενείς με υψηλή ενεργότητα της νόσου.
Θεραπεία 1ης γραμμής για τους ασθενείς με RRMS
Η ανάγκη για νέες θεραπείες με φιλικό τρόπο χορήγησης, υψηλότερη αποτελεσματικότητα και μακροπρόθεσμη ασφάλεια παραμένει και θα παραμένει το ζητούμενο στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης. Οι νέες θεραπείες που έχουν εγκριθεί τα τελευταία χρόνια προσφέρουν πολλά σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ τα νεότερα δεδομένα που έρχονται στο φως υπογραμμίζουν την αξία τους και τα οφέλη που προσφέρουν στους ασθενείς.
Ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας αποτελεί μία τέτοια 1ης γραμμής θεραπεία για τους ασθενείς με υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (RRMS), την πιο συχνή μορφή της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό και καινοτόμο τρόπο δράσης καθώς φέρνει μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της νόσου, ενεργοποιώντας το μονοπάτι Nrf2, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση. Προσφέρει υψηλή αποτελεσματικότητα, ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και χορήγηση από το στόμα.
Πολλαπλή Σκλήρυνση – Φουμαρικός Διμεθυλεστέρας
Στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συνέδριο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ECTRIMS) που έγινε στο Παρίσι στο τέλος Οκτωβρίου, συνεχίζει η κ. Καπώνη, ανακοινώθηκαν νεότερα δεδομένα μακροχρόνιας παρακολούθησης των ασθενών στις κλινικές μελέτες του φουμαρικού διμεθυλεστέρα. Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η ανάλυση των δεδομένων παρακολούθησης των ασθενών που έλαβαν φουμαρικό διμεθυλεστέρα ως 1η αγωγή μετά τη διάγνωση της νόσου, που φτάνει πλέον τα 8 έτη. Σε αυτή την ανάλυση φάνηκε ότι το σημαντικό όφελος που είχε καταδειχθεί στα 2 πρώτα έτη της θεραπείας, διατηρείται σε μακροχρόνια χορήγηση καθώς ο ετήσιος ρυθμός υποτροπών διατηρείται εξαιρετικά χαμηλός, όπως επίσης και η εξέλιξη της αναπηρίας. Πάνω από τους μισούς ασθενείς (52%) παραμένουν χωρίς καμία κλινική εκδήλωση της νόσου (υποτροπές και εξέλιξη της αναπηρίας) 8 χρόνια μετά την έναρξη της αγωγής με φουμαρικό διμεθυλεστέρα.
Επιπρόσθετα, από τα μακροχρόνια δεδομένα ασφάλειας που ανακοινώθηκαν φαίνεται ότι το προφίλ ασφάλειας είναι ευνοϊκό και καλά προσδιορισμένο καθώς οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γνωστές, προβλέψιμες και διαχειρίσιμες και δεν προέκυψαν νέες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Περισσότεροι από 270.000 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία με φουμαρικό διμεθυλεστέρα παγκοσμίως, καθιστώντας το ως την πλέον ευρέως συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή από το στόμα για την υποτροπιάζουσα διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Όλα αυτά τα παραπάνω δεδομένα κλινικών μελετών και δεδομένων μετά την εμπορική κυκλοφορία του φαρμάκου συνθέτουν μια μεγάλη κλινική εμπειρία με το φουμαρικό διμεθυλεστέρα. Όπως ανακοινώθηκε στο παραπάνω συνέδριο, περισσότεροι από 270.000 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία με φουμαρικό διμεθυλεστέρα παγκοσμίως, καθιστώντας το ως την πλέον ευρέως συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή από το στόμα για την υποτροπιάζουσα διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση, κάτι που καταδεικνύει τη σημασία της και τη δεσπόζουσα θέση που καταλαμβάνει πια στο θεραπευτικό αλγόριθμο.
Θεραπείες όπως αυτή με το φουμαρικό διμεθυλεστέρα, μπορούν να προσφέρουν πολλά στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση. Η διασφάλιση της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών σε κάθε θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση της πολλαπλής σκλήρυνσης και είναι κρίσιμη για την καλή τους πορεία. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια μακροχρόνια νόσος που προσβάλλει τους ασθενείς σε νέα σχετικά ηλικία και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούν μακροχρόνια να παραμείνουν δραστήριοι, εργαζόμενοι και με καλή ποιότητα ζωής.
=> Δημοσιεύθηκε στην έντυπη Athens Voice • 2-8/11/2017